skip to Main Content

Изявление на Кметът на район „Лозенец” г- н Любомир Дреков, по повод трамвайна линия No 6

През последните няколко дни, една от най-споменаваните теми в медиите и сред жителите на район „Лозенец” е трамвайна линия No 6. До този момент не съм взимал отношение в дискусиите по темата, защото е важно да отбележа – със Столична община не сме коментирали закриване на трамвайната линия. Неприятно бях изненадан от това, че изключителна популярност добиха, откровено манипулативните заглавия „Закриват трамвай No6”, „Оставят Лозенец без транспорт” и т.н.

Трамвайна линия No 6 няма да бъде закрита. Част от нея попада в обхвата на временната организация на движение на обществения градски транспорт, която ще се въведе във връзка с изграждането на Трети метродиаметър, в началото на месец март тази година, което налага промяна в движението и изменение в маршрута на трамвайна линия No 6.

От кв. „Обеля” 2 до бул. „Скобелев” (спирка Петте кьошета) маршрута остава непроменен. От бул. „Скобелев” (спирка Петте кьошета) трамвай No 6 ще се движи по трасето на трамвай No 1.

Факт е, че това изменение в организацията на движение засяга основно ползвателите на трамвайна линия No 6 в участъка от бул. „Арсеналски” до бул. „Скобелев” и безспорно ще причини определено неудобство, но във никакъв случай не означава, че жителите на Лозенец ще бъдат оставени без алтернатива и удобен транспорт.

Днес, на работна среща в Столична община, представихме Етап II от Проекта за Временна организация на движение на обществения градски транспорт във връзка с изграждането на Трети метродиаметър и разкриването на временен автобусен маршрут No А6 – ТМ. Тази временна автобусна линия ще се движи двупосочно по маршрут: бул. „Арсеналски” ( от басейн „Спартак”), бул. „Черни връх”, бул. „България”, бул. „Витоша” (където ще прави връзка с трамвай No 6), ул. „Бяла черква”, бул. „Арсеналски” (до басейн „Спартак”). По този начин ще се осигури връзката с останалите линии на градски транспорт, които са достъпни по маршрута на трамвай No 6 в този участък.

Надявам се тази информация да внесе известно спокойствие сред жителите на района и да сложи край на спекулациите по темата.

 

Back To Top