skip to Main Content

ЗАПОЧНА 13-ТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ „В ДВОРЕЦА“

От 8-ми декември, столичани и гостите на столицата ще се потопят в света на късометражното кино. Старта на 13-тото издание на международния филмов фестивал „В ДВОРЕЦА“ бе даден официално днес, в Националния дворец на културата.

IN THE PALACE е международен фестивал, посветен на продуктите на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства с продължителност до 27 минути. Основната цел на Фестивала е да представи съвременното късометражно филмово изкуство в България, Европа и света, като положително допринася за развитието му и създава изключително благоприятна среда и платформа за изява както на млади филмови творци, така и на доказани професионалисти в тази сфера. Основан през 2003 година, Фестивалът прераства от състезателен форум за студентски филми в най-големият и престижен фестивал за късометражно кино в България и региона.

Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE се организира от Фондация „Формат СФФ” и НЧ „Вещина” в партньорство и с подкрепата на Столична Община, Министерство на културата, Национален филмов център, Национален дворец на културата и Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Селекцията ще предложи богата гама от заглавия, сюжети и представители от всички краища на света. За изданието в София заявиха участие над 4000 филма, от които ще продължат само 104 късометражки. След преминаването през финалната селекция, те ще бъдат представени в седмицата на феста.

Веднага след българската селекция, която включва 20 заглавия от общо 104, се нарежда Германия с 14 филма и 2 копродукции. След тях следва Обединеното Кралство с 8 филма и 2 копродукции. Всички те ще бъдат представени в периода 8 – 13 декември на фестивала в Национален Дворец на Културата.

Въпреки че не е сред избраните филми в програмата, Islet на режисьора Джон Факуа Понтон, е най-далечният претендент – заявлението за участие на лентата пристига чак от Тувалу, остров в Тихия океан. Сред интересните дестинации, които ще се покажат със свои късометражни проекти, са Австралия, Колумбия, Буркина Фасо, Индия. Европейските филми ще заемат най-голяма част от програмата с над 78 филма.

Уникалната възможност да бъдат гледани филми на различни култури, няма да бъде единствената изненада за публиката. Като във всеки филмов фестивал и тук няма да липсват популярни лица от световни продукции. Зрителите ще видят Мириам Марголис, позната от ролята на професор Спраут в поредицата Harry Potter, в продукцията Outlier, режисирана от Мартин Уолнър. След като Скарлет Йохансон даде гласа си на операционната система в Her, сега тя ще озвучи и женския образ в късометражния Deep Down, който ще бъде представен на фестивала.

В един фестивал за късометражно кино, филмите могат да бъдат наистина кратки. Само 2 минути и 35 секунди трае Milkmaid на Иван Богданов. Това е най-краткият филм във фестивала, който е и част от проекта Mark & Verse. Промотираният от Компот колектив проект си поставя за цел да изгради мост между анимацията и поезията. Шестте визуални интерпретации на българската съвременна поезия ще имат свое място „В ДВОРЕЦА“. Освен Milkmaid проектът включва A petty morning crime на Аспарух Петров, 100% Mood на Димитри Ягодин, Natural novel in 8 chapters’ на Милен Витанов, Odeon на Борис Десподов и Postindustrial на Борис Праматаров.

За първи път в своята тринадесетгодишна история фестивалът „В ДВОРЕЦА“ ще се проведе в София, а не както до сега в Балчик. Изнасянето на основната част на фестивала в столицата ще осигури по-лесен достъп до неговото съдържание, както от страна на аудиторията, така и за артисти и други професионалисти. „През годините на своето съществуване ходът на развитие върви в положителна посока на разрастване. В резултат днес фестивалът е достигнал значителни размери по отношение на своя статут, структура, презентационен материал и аудитория. Мащабът на събитието неминуемо започва да надхвърля границите и капацитета на град като Балчик, задавайки необходимостта от нови хоризонти и пространства. Това породи мисълта и създаде амбицията качествено разработената платформа като „В ДВОРЕЦА“ да бъде насочена директно към пазара на кино индустрията, която заедно със своите публика е 100 % концентрирана именно в София“, коментира създателят и директор на фестивала Цанко Василев.

Тринадесетото издание ще се реализира в периода 08 – 13 декември, 2015 г. в сградата на Националния дворец на културата, която от една страна е гарант за качеството на събитието и авторитета, който носи с името си, и същевременно идеално вписва концепцията си „в двореца”. Залите на институцията са ангажирани за традиционното съдържание на фестивала, което включва национална и международна състезателна програма, специално курирани фокусни прожекции, съпътстваща фестивала музикална програма, множество образователни инициативи. В рамките на фестивалната седмица ще бъде изграден и Пазар на филмовата индустрия, където партниращи на „В Двореца” организации и фестивали от Европа и света ще разположат своите щандове. „Този модул цели да запознае и представи на гостите на фестивала различни институции и организации, ангажирани с финансиране, развитие и разпространение на филмови проекти и други услуги в областта със своите дейности и да предостави на младите творци различни възможности за професионално развитие и контакти. Това е пространството, в което специалистите в различни области от световната кино индустрия имат възможността да осъществят помежду си директен контакт и да обменят професионален опит“, допълва Василев.

МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА

Уличната музика от Лисабон и бохемският дух от Барселона пристигат „В ДВОРЕЦА“

 Революцията на Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra

Забавление и испанска революционна музика на едно място? Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra (BGKO) е международен ансамбъл, базиран в Барселона с особен стил, който произлиза от клезмер, джаз и румънска музика. BGKO също така е вдъхновена от електро музикалната сцена на Барселона, както и от латиноамериканските мелодии. Източна Европа е представена в тяхната музика с дух, който само град като Барселона може да донесе.

‘Imbarca’ (което означава „Окачване“ на Румънски) е първият албум на BGKO. Музикална работа, която съдържа едновременно оригинални композиции на бандата, както и версии на популярни класики. Албумът има жив дух, който кара бандата да се чувства „като у дома си“, когато е на сцената.

Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra е развихряло публиката в цяла Европа с тяхното шоу, изпълнено с вибрациите на традиционна и популярна музика от Източна Европа. Сега, BGKO ще изнесе свой концерт в България по време на 13-тото издания на Международния фестивал за късометражно кино „В ДВОРЕЦА“, на 13 декември в Зала 3 в Националния Дворец на Културата.

 O Trance Do Mimo – от улиците на Лисабон и Париж до световната сцена

Музиката няма граници и бандата O Trance Do Mimo е най-големият пример за това. Португалската формация е създадена от хора в различни места из Европа, които се обединяват в името на голямата си любов към музиката.

Музикално пътуване от Франция до Португалия се оказва ключово в кариерата им. Лисабон е градът, който пръв има възможност да види уличните им изпълнения и тяхното израстване като банда.

Тяхната история впечатлява режисьорите Naima Le Cesne и Ines Alves, които решават да направят късометражен филм за техния живот, прекарвайки един ден с тях, ‘Fish and Chips’ (тяхното старо име) е едно от късометражните заглавия, което ще участва в официалната селекция на 13-тото издание на „В ДВОРЕЦА“. O Trance Do Mimo ще открие фестивала на 8 декември в зала 3 в НДК, донасяйки бохемското звучене и духа на улиците в Лисабон.

IN THE PALACE от 08 до 13 декември в НДК.

Билети могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim.bg

 http://www.inthepalace.com

 

Back To Top