skip to Main Content

Евродепутатът г-жа Моника Панайотова се срещна с ученици от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“

Евродепутат Моника Панайотова, която е член на Комисията по култура и образование в ЕП, проведе лекция пред ученици от горните класове от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев”, по покана на Клубът по „Европейски въпроси” към гимназията.

Встъпителните думи бяха от директорката на гимназията инж. Доротея Дончева, като в залата присъстваха и кмета на столичния район „Лозенец” Любомир Дреков и учители от гимназията.

Сред обсъжданите теми на лекцията бяха дейността на Европейския парламент и отговорностите на евродепутатите. Също така и инициативата на г-жа Панайотова за насърчаване на доброволчеството сред младите в България.

Целта на лекцията, която евродепутат Панайотова изнесе пред множеството ученици, бе да ги запознае с интересни и малко познати моменти от работата на Европейския парламент и на евродепутатите, както и с положителните резултати и опит, които всеки младеж може да постигне чрез доброволчество. Учениците научиха подробности за работната седмица на един евродепутат, както и за интересния процес на съгласуване на обща партийна позиция по предложен законопроект, преди той да бъде гласуван в пленарна зала.

Г-жа Панайотова разясни на младата аудитория законодателния процес в ЕС и в частност как чрез взаимодействието на Европейската комисия и Европейския парламент, днес всички граждани на европейското семейство ползват в пъти по-ниски цени на мобилни услуги в роуминг. Тя също даде пример за важен и близък до младежите и тяхното ежедневие законодателен проект – това е „Свързан континент”! Чрез него Европейската комисия иска изцяло да премахне таксите за роуминг и ЕС да възвърне лидерството си в областта на цифровите технологии в световен мащаб.

Учениците имаха възможност свободно да задават своите въпроси на евродепутата, като Дилян Ценов се отличи като един от най-любознателните и активни сред аудиторията.

В заключение г-жа Панайотова благодари на директорката на учебното заведение, инж. Доротея Дончева и на всички ученици в препълнената зала, за интереса им и сподели, че с радост би посетила гимназията отново.

 

Back To Top