skip to Main Content

Повече от срещата на етажните собственици на тема „Задължителна медиация в България – какво трябва да знаем?“

На 27.07.2023 г. се проведе онлайн беседа „Задължителна медиация в България – какво трябва да знаем?“ като част от планираните дейности по  проект „Открито за медиацията – медиацията в полза на общността“, който е финансиран по Програма „Европа“ 2023 на Столична община.

Домакин на онлайн срещата беше Район Лозенец. В събитието  се  включиха Константин Павлов – кмет на район „Лозенец“, управители на етажна собственост, граждани, които живеят в столичния район „Лозенец“,  и участници в проекта.

Милена Гунчева – председател на Националната асоциация на медиаторите и ръководител на проекта, откри срещата и представи проекта.

Кметът на район „Лозенец“, г-н Павлов, представи своите очаквания от реализирането на този трети проект за медиация в партньорство с Националната асоциация на медиаторите. Разкри необходимостта от използване на алтернативни методи при решаване на конфликти и посочи, че има много казуси, за които гражданите сезират общината, и много от тях могат да бъдат решени с медиация.

Аудиторията беше запозната с въвеждане на задължителна медиация при определени видове спорове, в това число и при искове свързани с етажна собственост, от Милена Гунчева.

За медиацията и възможностите, които тя дава за решаване на междусъседски спорове и спорове в етажната собственост говори Керачка Михаел – координатор на проекта.

Адвокат Елиза Николова – председател на Професионалната асоциация на медиаторите,  представи готвените промени в Закона за управление на етажната собственост и новите акценти в работата на управителите на етажната собственост във връзка с тези промени.

В изказванията вниманието беше фокусирано към нарасналите конфликти между съседи и тежките последствия от тях. В този контекст се оцениха възможностите на медиацията да потуши и разреши конфликти в микросредата на етажната собственост.

24. 07. 2023

ПОКАНА към етажните собствености

В изпълнение на проекта “Медиация в полза на общността”, с акцент върху използването на задължителната медиация за решаване на съседски спорове и спорове свързани с етажната собственост, който се изпълнява от Националната асоциация на медиаторите и Район „Лозенец”- СО, ви каним на семинар, който ще се проведе онлайн на 27 юли от 19 ч. 

Програмата съдържа:

  • Представяне на медиацията като процедура за извънсъдебно решаване на спорове;
  • Промени в Закона за медиацията, свързани със Закона за медиацията;
  • Промени в Закона за управление на етажната собственост, които изискват използването на задължителна медиация при решаване на междусъседски спорове и спорове, свързани с поддръжката на етажната собственост.

Лектори: Милена Гунчева – Председател на НАМ, 

                     Елиза Николова – Член на УС на НАМ, 

                     Керачка Михаел – Секретар на НАМ, координатор по проекта – тел. 0888792685

 

За участие в онлайн събитието:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/85476602301?pwd=S3ozOGsvcjl6VXNXdHUwNDY2dW5BQT09

Meeting ID: 854 7660 2301

Passcode: 588169

Back To Top