skip to Main Content

Отново на кино с IN THE PALACE

 

РАЙОН „ЛОЗЕНЕЦ“ и  IN THE PALACE ОТНОВО НИ СРЕЩА С АВТОРИ НА КЪСО КИНО

Завързани истории на 11 декември в „Казано накратко“

 

Район „Лозенец“ – СО, „Трикитри“ ЕООД и IN THE PALACE представят „Казано накратко“ – подкаст, посветен на късометражното кино и късофилмовата индустрия, който ще се проведе тази събота, 11 декември, от 13:00 до 19:00 часа.

Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE, „Трикитри“ ЕООД и НЧ „Вещина-2005“, съвместно с Район „Лозенец“ – СО и с финансовата подкрепа на дирекция  „Култура“ – СО, ще направят ежегодния онлайн преглед и дискусия с фокус върху проблемите, състоянието, постиженията и бъдещето на българската късометражна филмова индустрия в „Казано накратко“, което отново се провежда с подкрепата на NOVA.

“В съботния подкаст ще участват български артисти с биография от фестивала, около които са завързани и предстоят нови истории” – споделя директорът на Фестивала Цанко Василев – „Идеята за представянето на български късометражни филми не е нова, но единствено Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE го прави с традиция и поглед в бъдещето“.

В рамките на съботния подкаст ще бъдат излъчени няколко български късометражни филма с успехи от международната кино-сцена, печелили подкрепа на питчинг форуми и подкрепени от Национален фонд „Култура“.

Зрителите ще имат възможността да задават въпроси на автори и продуценти, както относно стилистични особености и похвати, така и по отношение на модели на финансиране на късофилмовите им форми. Дискусията ще модерира директорът на Фестивала Цанко Василев.

Подкастът стартира точно в 13:00 часа със следната програма и гости:

13:00 часа – разговор с успешния филмов продуцент Ваня Райнова и последваща прожекция на късометражния филм на режисьора Владимир Петев „Куче“;

14:00 часа – Весела Данчева – режисьор и продуцент на анимационно кино и прожекция на компилация от български анимационни късометражни филми на „Компот колектив“;

15:00 часа – гост е Вилма Карталска – режисьор, продуцент, филмов преводач, която ще представи документалния си филм „Моят цигански път“;

16:00 часа – дискусия с режисьора Деян Барарев, който от скоро е и преподавател по филминг на деца, последван от прожекция на филма му „Байкал“;

17:00 часа – разговор с режисьора Петър Вълчев, носител на отличието Най-добър български филм на последното издание на IN THE PALACE, който фестивалът препоръча на Академията за разглеждане награда „Оскар“, и прожекция на документалния „Монолог в антракта“;

18:00 часа – младият режисьор Крис Захариев, чийто най-нов филм бе представен в Кан по-рано тази година, и филмът „Колелото“.

„Казано накратко“ ще се излъчва на живо едновременно в няколко фейсбук страници, сред които тези на Район „Лозенец“-СО, Дирекция „Култура“ на СО – Столица Култура, ArtSofia, NOVA подкрепя българските филми и, разбира се, тази на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE.

Събитието е подкрепено от Дирекция „Култура“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г., раздел „Събития на столичните райони„.

Back To Top