skip to Main Content

Обновено е мястото около паметника на Патриарх Евтимий в Лозенец

С тържествен водосвет за здраве, по-рано днес, беше открито реновираното пространство около паметника на Патриарх Евтимий в район „Лозенец”.
Паметникът се намира в ”сърцето” на район „Лозенец”, срещу последната спирка на трамвай 10 на бул. „Джеймс Баучер” и представлява уникална триметрова скулптура, изработена изцяло от дърво. Той е авторски проект, дарен на жителите на район „Лозенец”, от скулптора Господин Господинов, който има над 30 изложби в страната и чужбина.

„От 2011 г. непрекъснато правим по нещо за паметника и пространството около него. Така се свързахме с Фондация Българска Памет и нейният председател д-р Врабевски. Много е важно да помним и почитаме светлите личности на България и да предадем тази памет на децата си.” – каза г-н Дреков по време на откриването.

Облагородяването на пространството около монументасе осъществи с дарение на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, по повод навършването на кръгла годишнина от избирането на Евтимий за патриарх на Втората българска държава през 1375 г.

В продължение на инициативата паметникът на патриарх Евтимий ще бъде социализиран с подкрепата на район „Лозенец“ и ще се нареди сред забележителностите на района, като място за национална памет и възпитание на най-младите в дух на родолюбие.

На откриването присъстваха автора на монумента г-н Господин Господинов, г-н Александър Ненков – народен представител, г-н Прошко Прошков – зам. председател на СОС, г-жа Анета Георгиева – общински съветник, г-н Цветан Паунов – областен координатор на политическа партия ГЕРБ, представители на Фондация Българска Памет, инж. Дончева – директор на СГСАГ „Христо Ботев” и ученици от гимназията.

 

Back To Top